تحولات لبنان و فلسطین

داور سی‌وسومین جشنواره تئاتر خراسان رضوی گفت: هنرمندان شهرستان امسال با جرئت و جسارت بیشتری به موضوعات مختلف وارد شدند. پیش از این یک خودسانسوری در تئاتر شهرستان احساس می‌شد اما امسال این موضوع به نسبت کمتر شده و این شجاعت را می‌توان در خیلی از آثار دید.

حضور جسورانه هنرمندان شهرستانی در دوره سی‌وسوم

به گزارش قدس خراسان، سی‌وسومین جشنواره تئاتر استان خراسان رضوی از بیستم آبان ماه، با اجرای نمایشی از هنرمندان تربت حیدریه در تماشاخانه بهار کار خود را آغاز کرد.در این دوره از جشنواره ۱۲ نمایش در بخش خیابانی و ۱۱ نمایش در بخش صحنه‌ای اجرا خواهند داشت.   

نمایش‌های برگزیده توسط هیئت انتخاب این دوره از جشنواره که از حدود یک ماه پیش کار خود را آغاز کردند در چند نوبت روی صحنه می‌روند و توسط هیئت داوران بررسی خواهند شد. 

با یکی از اعضای هیئت انتخاب و هیئت داوران بخش صحنه‌ای سی‌وسومین در ارتباط با حال و هوای این دوره و آثار حاضر در جشنواره گفت‌وگو کردیم. 

تئاتر استان به روزهای اوج خودش نزدیک می‌شود

جواد اشکذری در پاسخ به پرسش خبرنگار ما، ارزیابی خود را از کیفیت و کمیت آثار حاضر در جشنواره امسال این گونه بیان کرد: جشنواره امسال با دوره‌های قبل به ویژه دوره‌هایی که با فراگیری کرونا و مسائل اجتماعی همراه شده بود، قابل مقایسه نیست. کیفیت آثار نسبت به چند سال گذشته بسیار بهتر و قوی‌تر است و این طور احساس می‌شود که خونی تازه به رگ‌های تئاتر استان تزریق شده است. 

وی افزود: ما در دهه ۹۰ به خصوص سال‌های ۹۴ تا ۹۶ روزهای خوبی در جشنواره تئاتر استانی داشتیم و آثار در آن دوران در سطح کیفی بالایی بودند. به نظر می‌رسد جشنواره تئاتر دارد به روزهای اوج خود نزدیک می‌شود. در مجموع می‌توانم بگویم این جشنواره بهترین دوره جشنواره تئاتر خراسان در پنج سال گذشته است. 

حضور جسورانه هنرمندان شهرستانی در دوره سی‌وسوم

اشکذری به حضور پررنگ هنرمندان شهرستانی در این دوره از جشنواره اشاره کرد و گفت: شهرستانی‌ها نسبت به سال گذشته با برنامه‌ریزی بهتر و دقیق‌تری در جشنواره حضور پیدا کردند. هنرمندان شهرستان امسال با جرئت و جسارت بیشتری به موضوعات مختلف وارد شدند. پیش از این یک خودسانسوری در تئاتر شهرستان احساس می‌شد و هنرمندان تصور می‌کردند خیلی از آثار قابلیت اجرا در جشنواره تئاتر استان را ندارد. امسال این موضوع به نسبت کمتر شده و این شجاعت را می‌توان در خیلی از آثار دید. 

وی در ادامه بیان کرد: نقطه قوت آثار حاضر در جشنواره امسال، تنوع موضوعات است. از نمایش‌های مدرن و سورئالیسم گرفته تا سنتی و رئالیسم در میان آثار جشنواره سی و ‌سوم دیده می‌شود که مخاطب را راضی و البته کار هیئت داوران را سخت‌تر می‌کند. 

دبیرخانه از آرای هیئت انتخاب صیانت کند

عضو هیئت داوران جشنواره تئاتر خراسان رضوی به پدیده‌های نوظهور تئاتر اشاره کرد و گفت: هنرمندان جوان و بااستعداد زیادی در جشنواره حاضر هستند و بی‌شک پدیده‌های بسیاری چه در تئاتر مشهد و چه در تئاتر شهرستان در این دوره معرفی خواهند شد. البته این اتفاق هر ساله و در تمام دوره‌های جشنواره رخ می‌دهد و امسال بیشتر از سال‌های گذشته خواهد بود اما مسئله اصلی این است که چطور با این استعدادهای نوظهور برخورد کنیم. نکته مهم این است که ما برای این هنرمندان در طول سال چه برنامه‌ای داریم تا این استعدادها رها نشوند. 

وی بیان کرد: امروز حدود یک ماه از بازبینی آثار گذشته است اما اتفاقی که معمولاً رخ می‌دهد تغییرات آثار پس از بازبینی تا اجرای اصلی است. این یک آسیب است که نخست متوجه خود آثار می‌شود و امیدوارم تدبیری اندیشه شود تا نمایش‌ها در فاصله میان بازبینی تا اجرای اصلی رها نشوند. این تغییرات بر کیفیت اثر هم تأثیر می‌گذارد و خیلی اوقات اثر منفی دارد. 

اشکذری با تأکید بر اینکه به دلیل همین تغییرات نمی‌تواند خروجی جشنواره را پیش‌بینی کند گفت: خیلی‌ها وقتی اثری را در جشنواره می‌بینند از انتخاب آن تعجب می‌کنند در حالی که آن اثر با اثر اولیه در بازبینی تفاوت پیدا کرده ‌است. دبیرخانه باید در این خصوص از آرای هیئت بازبینی صیانت کند. از این رو در مقام عضوی از هیئت انتخاب و داوری نمی‌توانم از خروجی نهایی جشنواره پیش‌بینی داشته باشم؛ چراکه در حال حاضر ذهنیت من آن چیزی است که در ایام بازبینی دیدم و مشخص نیست آثار بدون تغییر باقی بمانند یا خیر. 

وی تأکید کرد: معیارهای ما برای انتخاب آثار معیارهای هنری و تئاتری است و هیچ سفارش و توصیه‌ای را هم نمی‌پذیریم. همه داوران با نگاه تخصصی و حرفه‌ای در جشنواره حاضر شدند تا در حق هیچ ‌کس اجحافی صورت نگیرد. 

اشکذری در خصوص نقطه تمایز این دوره از جشنواره با دوره‌های گذشته مطرح کرد: نقطه تمایز جشنواره امسال این است که در فضایی بسیار صمیمی برگزار شده و انگار یک خانواده دوباره گرد هم آمدند. نوع برگزاری جشنواره و فضای نزدیکی که پس از سال‌ها ایجاد شده و محیطی پویا که از همان روز اول قابل مشاهده بود، نوید جشنواره‌ای دلنشین و خوب را می‌دهد. 

وی افزود: رسالت جشنواره این است که اتفاق‌های خوبی را رقم بزند تا این اتفاق‌ها تا دوره بعدی جشنواره در طول سال بر فضای تئاتر استان حاکم باشد. در واقع افتتاحیه هر جشنواره باید اختتامیه جشنواره قبلی باشد. 

جشنواره می‌تواند سکوی پرتاب تئاتر خیابانی باشد

عضو هیئت انتخاب جشنواره تئاتر استان به حضور پررنگ هنرمندان نمایش خیابانی اشاره کرد و گفت: تئاتر خیابانی مدتی دستخوش نگاه‌های کاسب‌گرایانه برخی نهادها شد و برخی هنرمندان صرفاً برای دریافت پول دست به اجرای آثار می‌زدند. تئاتر خیابانی گونه‌ای از هنرهای نمایشی است که سال‌هاست در کشورهای مختلف به طور جدی اجرا می‌شود اما متأسفانه در استان ما نمایش خیابانی مفهوم اصلی خود را از دست داده است.

وی افزود: قطع به یقین اضافه شدن تئاتر خیابانی به بخش اصلی جشنواره می‌تواند به رشد و تعالی این هنر کمک شایانی کند. تئاتر خیابانی ساختاری مشخص دارد و اصالت آن بیشتر از تئاتر صحنه است؛ مردم حاضر در خیابان هر لحظه ممکن است جذب این نمایش شوند و هنرمندان این عرصه ارتباط نزدیک‌تر و بیشتری با مخاطب برقرار می‌کنند.
جشنواره تئاتر خراسان رضوی از بیستم تا بیست‌وسوم آبان ماه در مشهد برگزار می‌شود. ۶ اثر در بخش صحنه‌ای و هفت اثر در بخش خیابانی از شهرستان‌های استان در این جشنواره حاضر شدند. هنرمندانی از سبزوار، جوین، قوچان، تربت حیدریه و نیشابور در این دوره به اجرا خواهند پرداخت.

خبرنگار: محدثه مودی

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.